NapelemekA Technosolar Kft. valóra váltja álmaitPolikristály


 

Gyakori kérdés: poly vagy monokristály szerkezetű napelem panelt használjunk!iii

A kristályos napelemek a legrégebben használt, legkiforrottabb és a legelterjedtebb technológiának számítanak, több mint fél évszázada gyártják!

A napelemek a kristályos technológia esetén szilícium cellákból épülnek fel, melyek sorba kötve és vízmentesen egy üveglap és egy műanyag hátlap közé laminálva kerülnek gyártásra.

 

Napelem struktúra

Az előállítás módja alapján megkülönböztetünk monokristályos és polikristályos cellákat.

A különbség a két technológia között a szilícium tömbök előállításában van:

A) a monokristályos szilíciumot elektromos térben húzzák ki henger alakúra, és a szilícium egy tömbben dermed meg (ezért mono, másnéven "egy" kristályos).

B) a polikristályos cellákat öntik négyzet alapú tömbökbe, eközben a szilícium több kristályban dermed meg (innen a poli, másnéven "több" kristályos név).

A monokristályos cellákat  levágják a henger alakú tömbből, hogy jobban el lehessen helyezni őket a napelem modulon. Így kinézet alapján is meg lehet különböztetni a poli és monokristályos cellákat és az abből készült napelemeket, a polikristályos négyzet, a monokristályos nyolcszög alakú cellái alapján:

 A gyártási eljáráson kívül a mindennapi gyakorlatban csak nagyon kevés különbség van a mono- és polikristályos napelemek között, hiszen mindkét esetben ugyanaz a szilícium a félvezető réteg. Néhány eltérés: forró égövben a monokristályos modulok jobban teljesítenek,mivel a direkt napsugárzást jobban hasznosítják, míg északon a polikristályos teljesít jobban, a szórt fény hasznosítása miatt; illetve általában minimálisan nagyobb a hatásfoka a mono celláknak.

Közép-Európában gyakorlatilag azonos mennyiségű áramot lehet megtermelni velük ugyanakkora összteljesítmény esetén, azaz nem lehet kimutatni lényeges különbséget egy pl. 3kW-os polikristályos és egy 3kW-os monokristályos rendszer között. Így jellemzően a gyártó, az ár, a beszerezhetőség és a tetőn való elhelyezhetőség alapján szokás választani köztük.